Voeding per soort in de praktijd

Voeding per soort in de praktijd 

Vaak is er in winkels en op webshops veel te vinden aan verschillende voeding per soort kromsnavel, maar hoe zit dat nou eigenlijk?  Is het echt een voeding dat geheel is afgestemd op bepaalde soorten kromsnavel? Hierin wordt het vaak in categorieën opgedeeld Australische vogels, Afrikaanse vogels, Amazonegebied vogels en ga zo maar door. 

Voor een stukje zit hier natuurlijk ook waarheid in, want in ieder gebied is andere voeding te vinden, niet alles is gelijk aan elkaar en zo heeft de ene vogel meer beschikking tot bijvoorbeeld graszaden dan de ander. Wanneer we gaan kijken op de markt wat betreft afgestemd voer voor een specifieke soort, zullen we vaak snel van een koude kermis thuis komen. De meeste mensen gaan namelijk niet alle etiketten lezen. Dit is eigenlijk jammer, want dan zul je namelijk vrij snel inzien dat er vaak maar een minimaal verschil in al die verschillende soorten zit. Helaas wordt de consument vaak voor de gek gehouden en denkt de juiste voeding te hebben gekozen voor zijn specifieke soort, maar eigenlijk bestaat de basis meestal uit de zelfde zaden, hieraan worden meestal nog enkele producten toegevoegd die dan zou moeten wijzen naar de soort kromsnavel. Wanneer we dan een ander merk gaan bekijken zien we dat die basis vaak het zelfde is en daar soms weer andere dingen aan toegevoegd zijn. Als we dat dan op een grote schaal gaan bekijken zien we dat vaak alle soorten zaden die over alle soorten verdeeld worden in de verschillende merken terug te vinden is. 

Als voorbeeld: merk A heeft 10 basis-zaden die in vrijwel iedere soort voeding verwerkt zit. Dit is bij merk B, C, D, enz vrijwel gelijk. Merk A heeft voor de Amazon 5 extra zaden toegevoegd, voor de Afrikaanse ook 5 extra zaden toegevoegd, maar al 3 van deze soorten extra zaden zijn eigenlijk gelijk aan die van de Amazon, dus in feite zit er maar een verschil van 2 extra zaden tussen de voedingen. Wanneer we dan bij merk B gaan kijken zien we dat zij 7 extra zaden hebben toegevoegd. waarvan bij merk A de zaden zowel in de Amazon zit als in de Afrikaanse maar 2 zaadsoorten zit in merk A in beide soorten er niet in. In feite is het verschil dus minimaal te noemen maar als we merk B nemen dan hebben we de zaden van merk A uit beide verpakkingen erin zitten. Hierin zit dus eigenlijk totaal geen verschil per soort want het wordt in zowel de Amazon als in de Afrikaanse gegeven want merk B heeft deze er gewoon bij toegevoegd. 

Daarnaast word de consument ook vaak voor de gek gehouden met de benaming, want veel zaden hebben meerdere benamingen, door de benaming te veranderen in bijvoorbeeld de wetenschappelijke benaming lijkt het of er een andere soort zaad erin zit simpel voorbeeld nigellazaad staat gelijk aan zwarte komijnzaad de meeste consumenten weten maar 1 van de 2 benamingen dus zij denken dat er een verschil in zit, helaas is niets minder waar. 

Dit is dan voor ons ook mede een reden waarom wij daarin niet specifiek naar een soort verwijzen maar naar het algemeen verwijzen en daarom geven wij ieder de mogelijkheid om eventueel een of meerdere zaadsoorten eruit te laten. Als jij een specifieke zaadkeuze hebt, pas je de zaadmix dus al aan naar jou kromsnavel en zijn behoefte.

Daarnaast zijn wij wel degelijk bezig met mixen te creëren die wel aansluiten op de afkomst van jou kromsnavel. Dit doen wij door uit te zoeken waar welke zaden nu specifiek vandaan komen en welke de specifieke soorten ook daadwerkelijk vanuit het wild kunnen vinden. Dit is overigens geen gemakkelijke zoektocht en ook wij zullen hier en daar gelijkheid hebben in zaden, bloemen of kruiden, maar hierin proberen wij wel zoveel mogelijk te kijken of dat ook daadwerkelijk in het betreffende land kan groeien en of zij daar in het wild een mogelijkheid hebben hier toe te beschikken. Als wij qua hoeveelheid voedingstoffen niet anders kunnen, zullen wij wel genoodzaakt zijn om toch zaden toe te voegen die niet oorspronkelijk uit het gebeid komen, omdat wij wel specifiek kijken naar wat de vogelsoort nodig heeft. Een voorbeeld hierin is zoals bij graansoorten, maar ook brandnetels zijn daar ook een goed voorbeeld in. Beide komen vrijwel over de gehele wereld voor, hierdoor kunnen deze dus ook sneller toegevoegd worden aan meerdere verschillende soorten. Kromsnavels in het wild vinden deze soorten dan ook vrij snel, zonder dat zij hiervoor door de mens gevoerd worden. Wist je ook dat de meeste granen helemaal niet zo veel vezels bevatten? Dat een chiazaadje vele malen meer vezels bevat dan bijvoorbeeld spelt of rogge en wat je wel niet kunt halen uit zo een klein zaadje. Hierom zijn granen helemaal niet slecht voor bijvoorbeeld de edelpapegaai, want zij hebben veel minder vezels nodig dan de gemiddelde andere vogelsoorten. Zonnebloempitten  bijvoorbeeld bevatten helemaal niet zoveel vezels, zij zijn wel iets rijker aan vetten, maar bevatten ook weer hele belangrijke stoffen waar vaak helemaal niet zo bij stil gestaan wordt. Denk hierbij aan calcium, iets wat bijvoorbeeld weer erg belangrijk is voor een grijze roodstaart. De zonnebloempitten worden hierdoor onterecht als zeer slecht neer gezet, terwijl de vetten die zij bevatten helemaal niet zo slecht zijn. Wat hierin wel belangrijk is, is dat deze met mate gegeven wordt, maar dat geldt eigenlijk voor alles. Het is heel belangrijk dat er sprake is van een gebalanceerde voeding.

Een kromsnavel die goed en gevarieerde voeding tot zich krijgt zal veel minder snel te veel van het zelfde binnenkrijgen. Mede hierom mag een zaadmengsel, hoe aangevuld hij ook is, nooit als hoofd-voeding worden gezien, verdiep je in de vogelsoort  die je hebt en bied jou kromsnavel zoveel als mogelijk variatie aan. Zo hou jij jou kromsnavel gezond en fit en word eten een leuke bezigheid. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.