Foerageren

Foerageren

Foerageren wat is het en waarom is het een belangrijk onderdeel voor iedere kromsnavel? Foerageren is eigenlijk een duur woord voor zoeken naar eten. Het is heel natuurlijk gedrag iets waar ze in de natuur iedere dag mee bezig zijn en waar ze een groot deel van de dag aan besteden. 

Kromsnavels staan qua hun instincten nog steeds heel dicht bij hun natuurlijk gedrag. Wij mensen zetten voor onze kromsnavels vaak een buffet neer, dit kan hun natuurlijk gedrag in de weg staan. Foerageren is namelijk een ontzettend belangrijk onderdeel voor onze kromsnavel en het kan ook veel gedragsproblemen voorkomen. Door je vogel een buffet voor te zetten, kan bijvoorbeeld verveling, schreeuwen en/of plukken teweeg brengen, maar ook overgewicht, omdat de vogel er geen moeite voor hoeft te doen. Onze kromsnavels zijn ontzettend slim, maar wij mensen maken ze ontzettend lui, omdat zij geen moeite meer hoeven te doen om aan voedsel te komen.  Hierdoor verhoog je als eigenaar de kans op verveling en het risico op overgewicht. 

Als we naar de natuur kijken, zien we dat kromsnavels in de ochtend iedereen bij elkaar roepen om samen op pad te gaan om naar voedsel te zoeken. Zij houden zich hier een paar uurtjes mee zoet, als ze allemaal hun buikje rond gegeten hebben, is het tijd om even bij te tanken en/of te spelen. Als de late middag valt gaan ze nogmaals opzoek naar eten zodat zij voor het donker wordt hun buikje nogmaals gevuld hebben om de nacht mee door te kunnen gaan. Wanneer het tijd is om zich te verzamelen roepen ze nogmaals om te zorgen dat iedereen zich bij elkaar pakt, zodat zij gezamenlijk een slaapplekje kunnen zoeken. 

Hoe moet dat dan in de huiskamer? Daarvoor is tegenwoordig gelukkig al veel te vinden op internet met kant en klare speeltjes, tafels en zo ga maar door. Foerageren is ook vrij makkelijk zelf te creëren, onthoudt dat je kromsnavel ontzettend slim is.  Begrijp ook wanneer een kromsnavel jaren lang het eten voorgeschoteld krijgt in een bakje deze even niet begrijpt wat je van hem verwacht en denkt: "what the piep!! Waar is mijn eten naar toe?!". Dit betekend niet dat hij het niet meer zou kunnen, het is een natuurlijk instinct dat even opnieuw aangewakkerd dient te worden. Begin gewoon simpel zodat hij (opnieuw) kan ontdekken wat de bedoeling is en maak het stapsgewijs moeilijker, zodat hij ook succes heeft in het vinden van zijn voedsel. Zo wordt het zoeken naar eten steeds leuker voor je kromsnavel en heeft hij iets waar hij zich wel even mee zoet kan houden. 

Je zou kunnen beginnen met bijvoorbeeld een leuke houten schaal die je kunt vullen met bladeren kokossnippers, gedoogd mos, knabbeltakken en ga zo nog maar even door. Hierin verstop je het voedsel, maar maak het niet meteen te moeilijk, zorg dat je vogel in het begin het eten ook hier en daar ziet liggen. Help je kromsnavel met ontdekken door het samen te doen en hier en daar iets op te tillen, zodat hij kan zien dat er iets lekkers onder ligt. Door het voor te doen ziet hij wat de bedoeling is en gaat hij het uiteindelijk zelf doen, door alles aan de kant te schuiven (of gooien) om aan zijn voedsel te komen. Als jou kromsnavel veel op de bodem van de kooi rond scharrelt kun je ook de bodem van de kooi omtoveren tot een leuke foerageer plek om zich te vermaken. Dit is zeker leuk voor de momenten dat je weg bent, zo kan je kromsnavel zich lekker vermaken. Wanneer het je kromsnavel goed afgaat kun je het steeds wat lastiger maken en meerdere schalen of plekken creëren waar het eten verstopt ligt, dit is ontzettend leuk en goed voor je kromsnavel. 

Als je met foerageer speelgoed begint is het ook wijsheid om het niet direct te moeilijk te maken. Pak in het begin doorzichtige speeltjes zodat hij kan zien dat er iets lekkers in zit dat hij hebben wilt. Laat zien door het voor te doen, hoe het open gaat en help hem wanneer het je kromsnavel zelf niet lukt. Oefening baard kunst, door het samen te doen en het langzaam steeds een stapje moeilijker te maken, wek je de interesse van je kromsnavel. Zo stimuleer je zijn natuurlijk gedrag en voorkom je verveling. Kortom foerageren is dus eigenlijk een ontzettend belangrijk onderdeel van de dagbesteding van je kromsnavel en stimuleert zijn natuurlijke gedrag. 

 

Wat doe jij zoal om je kromsnavel te stimuleren? Laat het hieronder weten door een reactie te plaatsen en inspireer andere kromsnavel bezitters.  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.