Pannen en koken met de luchtwegen van kromsnavels

Pannen en koken 

Wij mensen staan soms wel uren in de keuken om bijvoorbeeld met feestdagen de lekkerste gerechten op tafel te kunnen toveren. We halen hierbij van alles uit de kast om familie en vrienden iets lekkers voor te kunnen schotelen. Hier is natuurlijk helemaal niets mis mee tenminste voor ons niet maar voor onze kromsnavel kan dat een heel ander verhaal zijn. 

Om hier mee te beginnen moeten wij ons verdiepen over de luchtwegen van onze kromsnavels. De luchtwegen van onze kromsnavels is heel anders dan die van ons. Om te kunnen vliegen hebben zij dus een ander luchtwegen bouwpakketje mee gekregen dan vele andere diersoorten. Hierdoor zijn de luchtwegen van vogels over het algemeen dus een heel stuk gevoeliger, maar hoe zit dat dan? Nou om te beginnen moeten we eerste begrijpen hoe het in elkaar zit. Vogels in het algemeen hebben een heel efficiënt gebruik van hun longen en hun zuurstofopname kan wel bijna 100% zijn. Wanneer een vogel zuurstof (of giftige stoffen) inademend komt dit in de longen terecht waarna het zijn weg vervolgd door buisjes naar de luchtzakjes in de achterste buikholte. Wanneer een vogel uitademt dan verplaatst de zuurstof in de luchtzakjes zich naar het volgende luchtzakje. Bij de volgende keer dat de vogel weer inademt verplaatst de zuurstof zich weer verder naar de luchtzakjes. Hierdoor wordt dus vrijwel alle ingeademde lucht opgenomen door alle luchtzakjes. Dit is ook een zeer belangrijk onderdeel om te kunnen vliegen, want zonder dit systeem zou het voor een vogel onmogelijk zijn om te kunnen vliegen. Vliegen kost ontzettend veel energie voor een vogel en heeft daarom dan ook zoveel zuurstof nodig. Door die luchtzakjes wordt de vogel licht en veerkrachtiger je zou het een beetje kunnen zien als kussentjes, of zoals een airbag in een auto. De meeste vogelsoorten hebben z'n 9 luchtzakken die vanuit de nek naar de borst en het bovenste buikgedeelte lopen. 

Nu we kunnen begrijpen hoe het luchtwegenstelsel van een vogel werkt, kunnen we verder gaan naar het gedeelte pannen en koken. In veel pannen zit Tefal verwerkt dit is voor je kromsnavel een levensgevaarlijk stofje. Wanneer er bij hoge tempraturen dit stofje vrij komt in dampen in de lucht, kan je kromsnavel het snel benauwd krijgen en kan het zelfs zijn leven kosten. Opletten dus met die pannen, of nog beter de deur uit met die gevaarlijke pannen, want zelfs voor ons mensen zijn ze eigenlijk helemaal niet zo veilig. Terug op de gevaarlijke dampen, doordat de pan verhit wordt en vaak dus ook te warm wordt, ontstaat er een damp deze damp is niet altijd zichtbaar en dus niet altijd te herkennen. Wanneer wij een pan met Tefal op het vuur zetten zonder iets erin en hem even laten staan kunnen wij dit stofje ook waarnemen met ons reukvermogen en dat is al geen prettig luchtje voor ons, maar laat staan voor jou kromsnavel die het er harstikke benauwd van krijgt. Gelukkig leven we nu in anno 2000 en zijn er steeds meer, betere en veiligere alternatieve pannen op de markt verkrijgbaar, helaas zijn deze vaak wel nog aan de prijzige kant, maar door jou kromsnavel niet pal naast de keuken te plaatsen kun je hier al veel rekening mee houden. Het beste is natuurlijk ongeacht welke pan je ook gebruikt, om je kromsnavel in een andere ruimte te plaatsten, op deze manier weet je zeker dat hij geen gevaarlijke stoffen kan inademen en kun jij helemaal los gaan in de keuken. Vergeet ook zeker de gourmetplaat niet, want ook deze bevat vaak het gevaarlijke stofje en al bevat die van jou dat misschien niet, omdat het een steengril is, zijn de warmte elementen nog steeds gevaarlijk en dan hebben we het nog niet over de rook die er nog eens vanaf komt. Ruik maar eens de dag erna aan je kleding, je ruikt dan nog steeds wat je de dag ervoor gegeten hebt, maar ook onze oven bevat vaak dat nare gevaarlijke stofje, dus is even een pizza ingooien ook niet zo een slim idee met je kromsnavel in de buurt.  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.