gevaarlijke en giftige voeding

gevaarlijke en giftige voeding

Soms staan we er niet zo bij stil dat het pak koekjes met chocolade die op tafel ligt misschien wel onder snavel genomen kan worden door onze kromsnavel. Helaas is dat pak met voor ons heerlijke koekjes niet zo goed voor onze gevleugelde vriend, maar dat is niet het enige wat voor onze kromsnavel slecht is, of zelfs levensgevaarlijk kan zijn!

Onze kromsnavels zijn ontzettend slim en ook dat vergeten wij nog wel eens. Totdat je kromsnavel je weer eens met iets nieuws verrast en je je soms afvraagt hoe hij er aankomt? Dat is vaak een momentje dat we denken: "jeetje, wat zijn ze toch slim", maar onze kromsnavels zijn vaak ook ontzettend nieuwsgierig, vooral net naar datgene wat jij hebt en al helemaal als jij het in je mond stopt. Kleine kinderen zijn er soms niks bij vergeleken.

Gelukkig werken kromsnavels ook niet als tandartsassistente, want het gaat er niet altijd erg subtiel aan toe om te zien wat jij in je mond gestopt hebt zonder te delen. Juist dit wekt vaak de interesse van je kromsnavel op, om juist dat te krijgen wat jij hebt. Zo ontdekken ze ook al snel dat ze met die handige snavel ook papiertjes en plastic ergens vanaf kunnen halen om er alsnog even van te proeven. Hierom is het dan ook belangrijk om nooit iets zomaar te laten liggen in de buurt van je kromsnavel terwijl hij eraan kan en jij het niet in de gaten houden kan.

 

Helaas bestaan er ook stoffen/voedingsmiddelen die niet goed tot levensgevaarlijk voor je kromsnavel kunnen zijn. Een van die voedingsmiddelen zijn die heerlijke koekjes met chocolade. Helaas is de gehele koek niet goed voor je kromsnavel, ook niet een stukje! Die voor ons heerlijke koek is niet alleen een suikerbom (wat al niet goed is voor je kromsnavel), er zit ook nog eens boter in verwerkt iets wat kromsnavels helemaal niet kunnen verwerken door de veel te hoge vetten en cholesterol, maar dat is nog niet alles, Die heerlijke stukjes chocolade, die zijn misschien nog wel het gevaarlijkste gedeelte van het hele koekje. In chocolade zit namelijk theobromine een goedje dat niet zo goed is voor jou kromsnavel het kan namelijk braken, diarree en toevallen veroorzaken en uiteindelijk zelfs ervoor zorgen dat jou geliefde kromsnavel overlijd. Dus beter goed verstoppen die koeken!

 

Wij zullen hier een lijstje maken met voeding/gifstoffen die nogal wat risico's met zich mee brengen, of in het ergste geval het overlijden van je kromsnavel kan betekenen. 

 

Avocado is zeer giftig voor je kromsnavel door het stofje persienne. Ook wanneer er maar een zeer kleine hoeveelheid genuttigd wordt, kan dit al voor grote problemen zorgen en hartfalen teweeg brengen. 

Rabarber is ook zeer slecht en bevat onder andere oxaalzuur wat weer ernstige nierproblemen met zich mee kan brengen. 

Zout brengt problemen aan de nieren zoals nierstenen, maar ook het risico op uitdrogen. 

Zuivelproducten onze kromsnavels zijn lactose intolerant en kunnen zuivelproducten dus niet verwerken. 

Alcohol kan zelfs in kleine hoeveelheden alcoholvergiftiging veroorzaken, met een zeer groot risico op een fatale afloop. 

Suikervervanger is ook een chemisch stofje dat je kromsnavel niet goed doet en niet kan verwerken.

Blik groente/bonen/fruit deze bevatten meestal te veel zout en/of suikers, maar ook suikervervangers kunnen hierin zitten. 

Cafeïne doet je kromsnavel geen goed en dat geld voor alles waar cafeïne in zit. 

Kamerplanten de meeste zijn niet veilig, al zijn er natuurlijk kamerplanten die in de basis niet giftig zijn voor je kromsnavel. Helaas worden ook die "veilige" kamerplanten vaak bespoten met giftige stoffen die wel weer gevaarlijk kunnen zijn voor je kromsnavel. Wanneer je kamerplanten wilt kopen die niet giftig zijn raden wij je aan om je hier eerst goed in te verdiepen en na te gaan of deze behandeld zijn geworden met giftstoffen, want als dat wel het geval is kun je ze beter alsnog laten staan. 

Pellets de meeste pellets zijn helaas onder zeer hoge tempraturen bij elkaar geperst tot een brokje. Door die ontzettende hoge tempraturen, zijn alle voedingswaarde er uit en worden deze weer op chemische wijze toegevoegd. Regelmatig zijn kleurstoffen eraan toegevoegd om het saaie brokje wat kleur te geven en juist dat is ontzettend slecht voor je kromsnavel. Hiermee kraken wij niet meteen alle pellets af, er bestaan ook biologische koud geperste pellets die een heel stuk beter en dus gezonder zijn. 

Zink/lood/metaal soorten zijn allemaal giftig voor je kromsnavel en kunnen snel een fatale afloop met zich meebrengen. Denk hierbij aan glas en lood, zinken afwerking, gordijnen rails/haakjes/gewichtjes, verfsoorten, soms zelfs de kooi van je kromsnavel en ga zo maar door. Het is van levensbelang om hiervan op de hoogte te zijn en hier naar te handelen, om de ruimte waar je kromsnavel leeft zo veilig mogelijk te maken. Zoals eerder gezegd, onze kromsnavels zijn ontzettend nieuwsgierig en helaas ontdekken kromsnavels veel met hun snavel net zoals wij dit met onze handen doen. Het grote verschil hierin is dat wij onze handen kunnen wassen en hiermee het risico kunnen verkleinen, maar onze kromsnavel kan dit niet en heeft het direct in zijn snavel zitten met alle risico's van dien. 

Pitten en steenvruchten zijn ook gevaarlijk voor jou geliefde kromsnavel. Deze bevatten namelijk cyanide (oftewel blauwzuur) en juist dat is hartstikke gevaarlijk. Denk hierbij aan de pitten van onder andere mango, pruim, kersen, nectarine, peer, appel, perzik, en abrikoos. Deze fruitsoorten mag je kromsnavel vaak wel gewoon eten, maar de pitten dienen dan wel even van te voren verwijdert te worden. Zo voorkom je dat hij ze niet alsnog per ongeluk binnen krijgt. 

Gedroogd fruit (uit de supermarkt) Hiermee bedoelen wij niet gevriesdroogd fruit (alhoewel deze ook niet altijd veilig is, wanneer het fruit zelf zwaar behandeld is met chemische bestrijdingsmiddelen). Helaas is bijna alles wel behandeld met iets wat niet goed is voor jou kromsnavel. In het gewoon gedroogd fruit zitten vaak extra suikers toegevoegd zowel gewone suiker als chemische suikervervangers (vaak bekent als zero of light), maar beiden zijn niet goed voor onze kromsnavel. Dat is nog niet alles, vaak worden bij de gedroogde groente en fruit nog behandeld met zwavel, iets wat ook helemaal niet veilig is voor je kromsnavel. Zwavel is vaak te herkennen op het etiket als sulfiet, zwaveloxide maar ook de bekende E nummers met name de E nummer E220 tot E228. Helaas zien we ook vaak als we gaan kijken in voeding van kromsnavels dat deze ongezonde variant als gezonde snack in voeding verwerkt of los verkocht in vele winkels speciaal gericht op dieren. Ons advies hierin is dan ook zoek het eerst even op welke toevoegingen eraan toegevoegd zijn. In een andere blog is hier meer over te vinden. 

 

Dit overzicht is niet compleet, want er is natuurlijk nog veel meer! Van sommige dingen die hier (misschien) niet tussen staan volgen aparte blogs waar wij verder in gaan op het thema (denk hierbij aan pannen). Uiteraard mogen jullie hier wel een reactie achter laten met alles wat wij nu niet erbij geschreven hebben. Zo helpen we elkaar om onze kromsnavels veilig te houden. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.