maagdarm kanaal kromsnavels en maagkiezel

maagdarm kanaal kromsnavels en maagkiezel

Het maag en darm kanaal bij kromsnavels is anders dan bij de meeste zoogdieren. Hierom is het dan ook belangrijk om te weten wat voor soort kromsnavel je hebt want ook daar kan weer verschil in zitten wat betreft het maag en darm kanaal. Zo kom je ook te weten wat voor jou kromsnavel belangrijk is aan voeding en weet je wellicht waar je op moet letten. 

Het maag en darm stelsel van je kromsnavel is dus anders en aangepast aan het dieet van verschillende soorten kromsnavels net zoals dat van andere vogelsoorten. Maar hoe zit dat dan? Nou dat zit dus zo.. Bijna alle kromsnavels hebben een krop (de krop is een uitvorming van de slokdarm alsof het een soort zakje is) waar genuttigd eten in eerste instantie naar toe gaat en daar wordt het dus tijdelijk opgeslagen. Daarnaast hebben kromsnavels een dubbele maag en dat is ook niet zonder reden. In de eerste maag vinden we maagzuur deze maag heet de kliermaag of in de wetenschappelijke termen proventriculus. In deze maag komt het eten terecht maar wordt het nog niet vermalen. Vervolgens gaat het eten naar de 2e maag deze maag is een spiermaag in wetenschappelijke termen ventriculus. In de spiermaag wordt het eten gekneed en/of vermalen. Het type voedsel wat de kromsnavel maar ook andere vogelsoorten van nature eet bepaald de ontwikkeling van de maag. Als we gaan kijken naar vlees etende vogels zien we dat zij vele malen slappere maagspieren hebben dan vogels die meer hardere voeding tot zich nemen. Hierin is dan ook nog eens een goed verschil waarneembaar bij de zaad etende vogels, hun maagspieren zijn vele malen sterker om al die zaadjes goed te kunnen kneden. Aan de binnenkant van de spiermaag is een beschermde laag in wetenschappelijke termen koilin. Maar wat hebben maagkiezels daarmee te maken met het maagdarm kanaal van een kromsnavel? Veel vogelsoorten eten ook kleine steentjes op die op hun beurt hierin ook weer een functie hebben. Als we gaan kijken naar vogelsoorten zoals kippen zien we dat zij hun zaden niet pellen en/of breken, zij slikken ze in het geheel af hierdoor is het vermalen van deze zaden in de spiermaag lastig. De kleine steentjes helpen hierbij en dienen kippen altijd tot de beschikking van kleine steentjes te hebben. Alleen zit dat voor onze kromsnavel meestal een beetje anders want de meeste zaad etende kromsnavels pelt wel de zaadjes en breekt deze vaak nog een keertje door. Hierdoor kunnen deze zaadjes wel gekneed worden in de spiermaag bij kromsnavels. Voor kromsnavels is het dan ook meestal niet nodig om hun constant te voorzien van maagkiezels sterker nog dit is dan eigenlijk juist heel erg slecht voor je kromsnavel, want die steentjes blijven ontzettend lang in de maag zitten en worden dus ook niet verteerd. Maar van nature hebben veel kromsnavels wel de neiging om kleine steentjes te eten wat in geringe maten ook helemaal niet erg is. Het ondersteunt in zekere wijze de maagfunctie bij het verteer proces. Het is dan wel van belang dat deze niet met regelmaat aan je kromsnavel gegeven wordt en zeker niet in onbeperkte hoeveelheden tot hun beschikking zijn. Wanneer je deze genoemde maagsteentjes eens af en toe aanbied in geringde mate zal het een stukje helpen bij het verteer proces en dan ook niet tot problemen lijden. 

 

Om deze reden is het ook niet verstandig om onbeperkt je kromsnavel in een bodem van schelpenzand te zetten. Je staat er waarschijnlijk helemaal niet zo bij stil maar in de meeste schelpenzand zitten ook kleine steentjes verwerkt en hierdoor krijgt je kromsnavel dus onbeperkte toegang tot steentjes. Zeker wanneer je geen rooster in de bodem hebt zitten of wanneer het rooster heel dicht bij de bodem zit. Tegenwoordig is er veel meer keuze om als bodem bedekker te gebruiken en wanneer jou kromsnavel graag scharrelt over de bodem kun je er op een leuke manier gebruik van maken door de bodem te veranderen in een foerageer bodem. Hiermee stimuleer jij je kromsnavel zijn natuurlijk gedrag en daar kun je dan weer (lekker) eten in verstoppen. Op deze manier kan je kromsnavel net als hij in de natuur zou doen opzoek gaan naar zijn eten en heeft hij iets om zich mee bezig te houden. Het voordeel van deze manier is dat je kromsnavel iets moet doen om aan zijn eten te komen en dus voorkomt het dat hij eigenlijk non stop aan zijn voerbakje zijn buikje rond blijft eten of dat hij zich gaat vervelen. Hierdoor kun je op bijvoorbeeld de momenten dat je weg bent zijn eten verstoppen het is voor hem een gezonde bezigheidstherapie en wanneer je thuis bent hem nog iets vanuit zijn voerbakje aanbieden. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.