gedroogd fruit vs gevriesdroogd fruit

gedroogd fruit vs gevriesdroogd fruit

Gedroogd fruit en gevriesdroogd fruit klinkt bijna het zelfde maar dat is het zeker niet. Er zit een behoorlijk verschil in en zoals de naam gevriesdroogd fruit al doet vermoeden wordt dit fruit diep ingevroren. Gewoon gedroogd fruit wordt meestal in droogovens gedroogd en in sommige warme landen gewoon aan de lucht in de zon gedroogd. Beide processen gevriesdroogd of gedroogd nemen wel de nodige tijd in beslag. 

Maar er is meer verschil tussen beide processen behalve de manier van drogen. Over het algemeen is gedroogd fruit een stuk goedkoper verkrijgbaar dan de gevriesd gedroogde variant. Gewoon gedroogd fruit wordt vaak op hogere tempraturen gedroogd dit om de tijd van het drogen te verkorten in andere blogs is hier ook wat over te lezen. Het nadeel van deze hogere tempraturen is dat daardoor heel veel belangrijke stoffen zoals vitamines verloren gaan en er dus eigenlijk een stukje fruit overblijft zonder gezonde kwaliteiten. Maar dat is niet het enige wat gewoon gedroogd fruit vaak minder geschikt maakt want helaas worden er ook vaak suikers aan toegevoegd. Deze suikers zorgen ervoor dat er meer volume en dus ook gewicht blijft hierdoor kan het dus ook goedkoper verkocht worden. Als we zelf fruit gaan drogen in een droogoven wat overigens ook vaak lukt in een gewone oven (niet geschikt voor je kromsnavel wegens de anti aanbak laag). Zien we dat het fruit er niet het zelfde uitkomt als hoe we deze vaak kunnen kopen in winkels. De wel bekende fruitblokjes bedoelen we hier dan mee die allemaal in vrijwel gelijke blokjes in een zakje of potje zitten. Wanneer we het zelf drogen blijft er meestal niet zo heel veel meer van je stukken fruit over omdat al het vocht dat erin zat onttrokken is en veranderd het vaak ook nog eens van kleur waardoor het soms minder aantrekkelijk uitziet. Als je voor het drogen het verse fruit weegt en na het drogen nog eens weegt schrik je van het behoorlijke gewicht verschil.

Als we dit dan gaan omrekenen zou je dus een hoop geld betalen voor 100 gram gedroogd fruit tegenover 100 gram niet gedroogd fruit. Want je hebt vaak meer dan het dubbele nodig om tot aan het gelijke gewicht te komen en precies hierom wordt er van alles waaronder dus ook suiker aan gedroogd fruit toegevoegd. Dat is jammer want het is weldegelijk mogelijk om de meeste soorten fruit te drogen zonder al deze toevoegingen maar het ziet er dan vaak anders uit en het smaakt beter. Maar omdat het droog proces ook niet de snelste weg is wordt er dus ook gekozen voor die hogere tempraturen om zo de tijd te verkorten en dus sneller meer te kunnen maken. Als we het onder de 40c doen drogen kost het vaak 48 uur tijd om te drogen wanneer we de temp naar 60/70c zetten lukt het vaak al binnen 8 tot 12 uur. Wel kun je ontzettend veel producten drogen in een droogoven behalve fruit kun je groente, kruiden, en bloemen ook erin drogen. En is er op internet ontzettend veel erover te vinden. 

Gevriesdroogd fruit wordt in een ontzettende koude vrieskast gedaan. Denk hierbij aan tempraturen van -60c tot -80c  door deze koude tempraturen en het snel invriezen blijven juist heel veel goede voedingstoffen bewaard tijdens het droog proces. Wat hierbij ook nog eens een verschil is tegenover gewoon drogen dat het fruit niet zodanig krimpt het fruit blijft eigenlijk gelijk aan zijn ware grote. Daarbij wordt het fruit bij vriesdrogen vacuüm getrokken zo wordt het water uit het fruit getrokken en dat zorgt op zijn beurt er weer voor dat het fruit er luchtig, knapperig en heel licht van gewicht uitkomt. Helaas is gevriesdroogd fruit ook een stuk prijziger dan gewoon gedroogd fruit dit komt omdat het droogproces niet versneld kan worden en dat deze speciale vrieskasten ook nog eens ontzettend prijzig zijn. Maar ook gezien het gewicht verlies om het zelfde aantal in gewicht te krijgen zul je meer stukken fruit moeten toevoegen en dat maakt het allemaal direct een stuk duurder. Wat ik persoonlijk ook nog erg jammer vind is dat er nog niet echt een grote keuze is wat betreft gevriesdroogd fruit maar groente nog minder want ook hiervan kan een deel op deze manier gedroogd worden. En om het biologisch te vinden daar is deze markt nog te klein voor maar het is wel iets dat steeds meer op gaat komen 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.