Voeding

Een goede en gevarieerde voeding is erg belangrijk voor je kromsnavel. Helaas komt het nog veel te vaak voor dat kromsnavel alleen maar op een standaard zaadmengsel moeten leven met alle gevolgen van dien. En dat is jammer want er is zo veel meer om je kromsnavel aan te bieden en hem een zo goed en gelukkig mogelijk leven te geven. 

Goede voeding is een van de belangrijkste basis behoefte voor je kromsnavel. Goede voeding zorgt er in de basis al voor dat je kromsnavel zich gelukkiger en beter voelt in zijn mooie veren pak. Natuurlijk zijn er nog veel meer factoren die mee tellen om je kromsnavel een goed en gelukkig leven te lijden maar voeding is daar zeker een van. 

 

Goede voeding begint al bij het zaadmengsel dat je jouw kromsnavel aanbied naast een goed zaadmengsel waar al veel belangrijke voedingstoffen in zitten voor jou kromsnavel is ook verse voeding een zeer belangrijk onderdeel van zijn dagelijkse maaltijd. Op internet is er ontzettend veel te vinden wat een kromsnavel aan verse voeding mag eten en het zal je verbazen hoe groot deze keuze is. Veel van deze verse producten gebruiken wij mensen zelf ook. Het is dan ook een kleine moeite om daarvan een beetje voor jou kromsnavel aan de kant te zetten, nog beter is om zelf de zo genoemde chops voor je kromsnavel te maken hiermee zorg je er al voor dat hij meerdere keuzes heeft en dus meer verschillende voedingsstoffen binnen krijgt. Dit stimuleert dan ook weer het natuurlijk gedrag van je kromsnavel.

 

Wist je dat: verenplukken te maken kan hebben met slechte voeding? Doordat hij te weinig aan voedingstoffen binnen krijgt gaat hij deze zelf aanvullen door het plukken van zijn mooie verenpak. 

Wist je dat: een kromsnavel zich ongelukkiger kan voelen bij slechte voeding? Door je kromsnavel gevarieerde voeding aan te bieden stimuleer je hem bezig te zijn, met iets wat zij in de natuur ook doen vrijwel de hele dag. Om het nog leuker te maken kun je het eten van je kromsnavel verstoppen, foerageren wordt dat genoemd. Dit stimuleert je kromsnavel om zich bezig te houden met dat wat hij in de natuur ook zou doen.  

Wist je dat: kromsnavels meerdere verschillende smaken kunnen leren eten? Door het meermaals aanbieden van verschillende smaken zal je kromsnavel zijn smaakpupillen verder ontwikkelen. Het is normaal dat een kromsnavel die nooit andere smaken heeft leren eten eerst zijn snavel optrekt en er niet meteen enthousiast van wordt dat er op eens spruitjes voor zijn snavel staan. Hier kun je zelf een handje bij helpen door zelf te laten zien dat jij het wel lekker vind en er vrolijk van wordt. Dit wekt de nieuwsgierigheid van jou kromsnavel om het zelf ook te gaan proberen. 

Wist je dat: de smaakpupillen van een kromsnavel verder naar achteren op zijn tong zit? Met het puntje van hun tong kunnen kromsnavels voelen en ontdekken net als mensen dit met hun handen doen.

Wist je dat: jou speeksel giftig is voor jou kromsnavel? in menselijk speeksel zitten hele andere bacteriën die jou kromsnavel niet kan verwerken. Dus wanneer je gezellig samen met je kromsnavel eet zorg dan dat hij zijn eigen portie eten heeft. Zo weet jij zeker dat zijn eten veilig en goed voor hem zijn. Ben je nog bezig met je vogel te stimuleren om het ook te proberen doe dan alsof je ervan eet en bied het dan je kromsnavel aan. Wanneer iets nieuw is voor je kromsnavel kan hij dit in het begin ook erg spannend vinden door het samen te ontdekken maak je het minder eng en dus ook leuker voor je kromsnavel om het te proberen. 

Wist je dat: een kromsnavel favoriete smaken heeft en dus ook oprecht iets niet lekker kan vinden? Door je kromsnavel regelmatig iets aan te bieden kun je het hem leren iets lekker te vinden maar dat bied niet altijd garantie dat hij iets ook echt lekker gaat vinden. Je kromsnavel heeft etenswaren waar hij dol op is en er bijna een moord voor kan plegen, als etenswaren die er wel mee door kunnen bij gebrek aan beter, als etenswaren no way dit gaat het hem echt niet worden. Wanneer het duidelijk is dat hij iets echt niet lekker vind en het bijvoorbeeld door de lucht blijft gooien ver weg van het eten wat hij wel lekker vind dan is het blijven aanbieden niet echt waardevol voor je kromsnavel. Ga dan opzoek naar andere etenswaren die je kromsnavel wel lekker vind. 

Wist je dat: een kromsnavel ontzettend slim is en jou vaak voor de gek houdt? Kromsnavels zijn ontzettend slim en hebben gauw door wanneer zij doen alsof ze iets niet lekker vinden zij dan toch dat krijgen wat zij wel lekker vinden. Door meteen toe te geven wanneer je kromsnavel bij ander eten zijn snavel optrekt en jij hem dan vrij snel iets anders aanbied. Dan zal hij snel door hebben dat dit werkt om zijn zin te krijgen om dat wat hij erg lekker vind te krijgen. Het is belangrijk om je kromsnavel de tijd te geven om aan andere nieuwe smaken te wennen en niet direct het lopend buffet voor je kromsnavel te starten. 

Wist je dat: in veel gedroogd fruit ontzettend veel suikers zijn toegevoegd en je kromsnavel net als mensen een suikerverslaving kunnen krijgen? In veel gedroogd fruit die in handige blokjes te krijgen zijn zit 80% suiker dus eigenlijk helemaal niet zo fruitig als dat men wilt geloven. Echt gedroogd fruit ziet er meestal anders uit voelt anders aan en ruikt ook echt naar het fruit zoals het hoort te ruiken soms zelfs ieder sterker van geur dan vers fruit maar de smaak is direct te herkennen als het verse fruit alleen dan droog. Bananen schijfjes die er mooi uitzien in de kleur van een verse banaan is meestal helemaal niet zo onbewerkt als dat we vaak denken. Wanneer we onbewerkte bananen schijfjes drogen verkleuren deze naar bruin en zien ze er een stuk minder smakelijk uit ook blijven de schijfjes veel plakkeriger en zijn ze niet zo knapperig chips achtig als de bewerkte bananen schijfjes. 

Wist je dat: je kromsnavel zelf soepjes maakt van hun eten en dit vaak in zijn eigen waterbak doen met een reden? sommige mensen kennen vast wel de termen als vogel thee. Dit idee is natuurlijk niet zomaar ontstaan want kromsnavels hebben weldegelijk een goede reden waarom zij dit doen. Dit kan verschillende redenen hebben zoals bijvoorbeeld gifstoffen uit bepaalde etenswaren te onttrekken door het in water te leggen weken de gifstoffen eruit waardoor zij het beter kunnen verteren. Net zo als wij mensen bepaalde producten in water verwerken om het beter verteerbaar voor ons te maken doen kromsnavels dit ook. Maar zij doen het ook om meer voedingstoffen uit etenswaren te kunnen krijgen en het water hiervan te drinken. Op deze manier krijgen zij alsnog deze stoffen binnen. Kromsnavels doen dit vanuit hun natuurlijk instinkt daarom is het ook belangrijk dat er altijd water bij de voeding beschikbaar is. Maar het is ook belangrijk dat deze op tijd ververst wordt zodat er geen bacterie bloei ontstaat. In de natuur doen kromsnavels dit in kleine plasjes water. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.